Harm

Ervaren doe-het-zelver

“Wie in de gelukkige omstandigheden is om een stuk grond te kunnen kopen en daarop een woning te laten neerzetten, staat voor veel keuzes. Luxe keuzes, weliswaar, maar er zijn toch een hoop knopen door te hakken. Ik heb gekozen voor een zogenoemde systeemwoning. Ze noemen het ook wel een conceptwoning. Dat is een huistype dat grotendeels prefab wordt gebouwd. In de fabriek dus. De prefab-bouwdelen komen op de bouwplaats bij elkaar. Een gestroomlijnd bouwproces, waar niks aan het toeval is overgelaten. De bouwkwaliteit is een feit.”

Harm is een doe-het-zelver met decennia ervaring. “Niks mooier dan oplossingen bedenken, bouwtekeningen bekijken en zelf creëren. Als je al tientallen jaren in huizen klust, inclusief de wat grotere verbouwingen, dan ontwikkel je ook een eigen visie op bouwkwaliteit. Mijn visie is: voor nieuwbouw is een systeemwoning het mooiste wat er is. De bouwdelen worden, onder goed geconditioneerde omstandigheden, door vaklieden en volgens gecertificeerde processen in de fabriek geprefabriceerd. Met een scherpe kwaliteitscontrole. Alles is van tevoren bedacht en doordacht; de kwaliteit van de producten die worden toegepast is vooraf optimaal geborgd.”

Korte bouwtijd, flexibele indeling

Omdat een systeemwoning in grote bouwdelen in de fabriek wordt geproduceerd, is de bouwtijd, of liever de montageperiode op de bouwplaats, relatief heel kort. Harm: “De woning is al in één of twee dagen wind- en waterdicht. En de totale montage is, uiteraard afhankelijk van de grootte van de woning, enorm veel korter dan bij traditionele bouw. Ook omdat men niet weersafhankelijk is. Van bouwvocht is niet of nauwelijks sprake. Een korte bouwtijd heeft ook veel voordelen: onder andere minder bouwrente en minder dubbele woonkosten. Systeemwoningen zijn flexibel in te delen en laten veel vrijheid om details in te laten vullen. Of nog beter, als je graag klust, om ze zélf in te vullen.”

Binnenwanden, keuken en badkamer

“Ik heb een systeemwoning laten ontwerpen die ik van binnen deels zelf afbouw. De niet-dragende binnenwanden, keuken en badkamer ga ik zelf doen. Daar verheug ik me nu al op. Voor de binnenwanden kies ik voor een metalstud-systeem met KOMO-keurmerk. Isoleren met glaswol, afwerken met gipsplaat. Dat syteem voorkomt veel freeswerk en vind ik akoestisch ideaal. Waar nodig achterhout monteren voor meer draagkracht. De leidingen voor keuken en badkamer zitten al in de systeemwoning, precies waar ik ze hebben wil. Aansluiten is voor mij dan geen probleem. De badkamer krijgt een jacuzzi en een aparte rainforrest-douche met vlakke vloer. De keuken wordt een echte living-keuken, met een ‘eiland’ en een AGA-cooker. Zie je het voor je? Inkopen doe ik bij een bouwmarkt die ook aan bouwbedrijven levert. Vooraf check ik op de keurmerk-checker welke producten die ik nodig heb objectief zijn beoordeeld op kwaliteit. Kosten een beetje meer misschien, maar gaat veel langer mee en geeft de zekerheid die je zoekt. Daarom gebruiken die systeembouwers ook allemaal gecertificeerde materialen. Dan weet je wat je krijgt én dat het goed zit. Als je een aantal klussen achter de rug hebt ken je het verschil tussen gecertificeerde kwaliteit en zomaar een product. Alleen al in verwerkingsgemak. Eigenlijk is het net als met gereedschap: goed gereedschap werkt écht veel beter. Zo moet je ook bouwmaterialen inkopen. Dan doe je jezelf een plezier,” aldus Harm.

Referenties

Luchtfoto

Bakelse Plassen: een multifunctioneel natuur- en recreatiegebied, Gemert-Bakel

Landbouwers, een groep sporters, de gemeente Gemert-Bakel en een waterschap vormden rond de eeuwwisseling een brede coalitie in het kader van de gebiedsontwikkeling van de Bakelse Plassen. KOMO-certificaathouder Teunesen Zand en Grint B.V. sloot zich daarbij aan. Teunesen ontwikkelt waardevolle natuur- en recreatiegebieden, draagt bij aan waterbeheer en wint en produceert zand en grind. Het bedrijf leverde hiermee een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de Bakelse Plassen. De samenwerking in de coalitie leidde tot het Integraal Gebiedsprogramma (IGP) Bakel-Milheeze. Rond de Bakelse Plassen is nu een recreatie- en natuurgebied van allure ontstaan. Een metamorfose, met zand- en grindwinning als aanjager voor een mooie toekomst van Gemert-Bakel!

Zinkunie x Winkel & Sinkel-66

Vernieuwd zinken dak voor monumentaal pand Winkel van Sinkel

Het monumentale pand Winkel van Sinkel aan de Oudegracht in Utrecht was toe aan onderhoud en restauratie. Een vernieuwd dak behoorde daartoe. Zinkunie leverde onder KOMO-keurmerk zinken roevenbanen en de zinken randafwerking.
Het historische pand is rond 1838 gebouwd. Begonnen als stoffenwinkel, nu alom bekend als ‘horecawarenhuis’ waar je kunt eten, borrelen en uitgaan in een unieke ambiance. Uiteraard is rekening gehouden met de monumentale status van het gebouw. Daarom is gekozen voor een dikkere zinkplaat van 1.0 mm die een mooie uitstraling heeft. Zinkunie draagt met dit zinkwerk bij aan een duurzame restauratie van dit bijzondere pand.


Vernieuwd zinken dak voor Winkel van Sinkel
Lees meer
Bekijk alle referenties
Menu sluiten
KOMO