Nieuwe KOMO-BRL 2114 voor toepassing reflecterende isolatiematerialen

29-08-2024

Innovatief en duurzaam gebruik van materialen

Na een zorgvuldig proces is de KOMO-Beoordelingsrichtlijn (BRL) 2114 onlangs goedgekeurd en gepubliceerd. Deze nieuwste KOMO-BRL heeft betrekking op de montage en de prestatie in de duurzame toepassing van een reflecterend isolatieproduct voor het thermische isoleren van vloeren, gevels en hellende daken. Een hele mond vol. Maar dit is wel precies waar het hier om gaat.

Met de nieuwe BRL kun je op een uniforme manier de prestatie in de toepassing van reflecterende isolatiematerialen bepalen. Hiervoor bestond nog geen BRL. De behoefte daaraan vanuit de markt was groot. Zeker omdat er een wirwar bestaat aan claims die niet altijd natuurkundig konden worden onderbouwd. De BRL is gebaseerd op Europese normen en is specifiek gericht op de bouw in Nederland.

BRL 2114-serie

De BRL bestaat uit een serie. Het gaat om:

  • 2114-00 algemeen – procescertificaat en attest
  • 2114-01 vloeren – procescertificaat
  • 2114-02 gevels – procescertificaat
  • 2114-03 hellende daken – procescertificaat
  • 2114-55 vloeren, gevels en hellende daken – attest

Waar bevinden zich de reflecterende isolatiematerialen die onder de BRL vallen?

  • Deel 01 – onder een vloer met een kruipruimte.
  • Deel 02 – aan de binnen- of buitenzijde van een gevel.
  • Deel 03 – bij hellende daken aan de binnen- of buitenzijde van het dak.

Niet over één nacht ijs

De ontwikkeling van een nieuwe BRL is een langdurig proces waarbij de betrokkenen niet over een nacht ijs gaan.

Aldo de Jong van SKG-IKOB heeft de BRL 2114-serie ontwikkeld in nauw overleg met het College van Deskundigen ‘Na-isolatie’ dat het initiatief nam voor de nieuwe BRL. Aldo kent alle ins en outs en legt uit wat de BRL zo vernieuwend maakt: “De BRL zorgt ervoor dat er relatief weinig isolatiemateriaal gebruikt hoeft te worden voor een optimale isolatie van vloeren, gevels en hellende daken. Daarmee draagt deze BRL ook bij aan duurzaamheid. Met relatief weinig materiaal kun je een hoge isolatiewaarde bereiken. Een reflecterende isolatiefolie die je onder de vloer bevestigt en waar je relatief weinig materiaal voor nodig hebt, isoleert uitstekend. Of je neemt bubbeltjesfolie afgewisseld met reflecterende folies in verschillende lagen.”

Warmte doorgeven of tegenhouden

Hoewel deze KOMO-BRL geen productcertificaat is, gaat het wel degelijk over reflecterende isolatiematerialen, maar dan in de montage en de prestatie in de toepassing van die producten. Dit vraagt om meer uitleg over het effect van reflecterende isolatieproducten. Volgens Aldo kunnen we niet heen om een nogal technische uiteenzetting over isoleren.

“Je kunt warmte op drie manieren doorgeven of tegenhouden. Via geleiding, convectie of straling. Van geleiding spreken we wanneer transport van warmte plaatsvindt door een materiaal. Voorbeeld van een isolatiemateriaal dat slecht geleidt is minerale wol of EPS/piepschuim. Over convectie spreken we wanneer warmte wordt overgedragen door beweging van lucht. Zo verspreidt de warmte van de (centrale) verwarming, of stroomt de warmte weg via de lucht. Dat laatste wil je met isolatie voorkomen. En de derde manier van warmte doorgeven of tegenhouden is straling. Elk voorwerp, elk oppervlak straalt warmte uit als gevolg van zijn temperatuur. Een ‘normaal’ oppervlak straalt veel warmte uit. Breng je er een reflecterende laag op aan, zoals bijvoorbeeld aluminiumfolie met een lage emissiviteit (de mate van effectiviteit in het uitstralen van energie als warmtestraling, red.), dan straalt het voorwerp heel weinig warmte uit.

Dus wil je effectief isoleren, dan zoek je een isolatiemateriaal dat slecht geleidt waardoor geen convectie kan plaatsvinden en waar weinig straling vanaf komt.”

Randvoorwaarden

De isolatiewaarde van het geïnstalleerde reflecterende isolatieproduct in zijn daadwerkelijke toepassing kan alleen worden gehaald als je de luchtlagen rondom het product meeneemt. Met andere woorden: het product én de omliggende luchtlagen bepalen de isolatiewaarde. Dat moeten stilstaande luchtlagen zijn om een maximale prestatie in de toepassing te behalen.

Nog een voorwaarde: omdat de reflecterende isolatiematerialen (vaak plastic) in het algemeen brandbaar zijn, moet je deze altijd toepassen in combinatie met een brandwerende bekleding. Bij gebruik aan de binnenzijde van de gevel gebeurt dat veelal met een gipsplaat. Voor de buitenzijde van de gevel is een brandwerende plaat (cementgebonden vezelplaat) verplicht. Een brandwerende laag is niet verplicht voor de buitenzijde van het dak, onder de vloer of in de kruipruimte.

De nieuwe BRL maakt het verschil

De nieuwe BR 2114-serie levert de markt veel pluspunten op.

  • De certificaathouder van het KOMO-procescertificaat op basis van de BRL 2114 kan aan zijn opdrachtgever aantonen dat een deskundige onafhankelijke organisatie toeziet op het realisatieproces van hem, het gerealiseerde eindresultaat daarvan en de kwaliteitsborging daaromtrent. Voor de KOMO-attesthouder van de BRL 2114 geldt dat hij hiermee aan zijn klanten laat zien dat een deskundige onafhankelijke organisatie de prestatie van een reflecterend isolatieproduct voor het thermische isoleren van vloeren, gevels en hellende daken in zijn toepassing heeft beoordeeld. Dit alles levert deze KOMO-certificaathouder en KOMO-attesthouder een voorrangspositie op ten aanzien van andere bedrijven, met name vanwege het gerechtvaardigd vertrouwen dat een kwaliteitsborger eenvoudigweg kan stellen in de geïnstalleerde toepassing.
  • Deze onafhankelijke getoetste KOMO-BRL over reflecterende isolatiematerialen draagt bij aan een versterking van het imago van deze producten. Voor de fabrikanten van deze materialen ontstaat nu een gelijk speelveld.
  • Opdrachtgevers die een KOMO-certificaathouder of KOMO-attesthouder BRL 2114 inschakelen weten op hun beurt dat zij kunnen vertrouwen op aantoonbare kwaliteit.
  • Het milieu is gebaat het spaarzame en duurzame gebruik van bouwmaterialen, dus ook van isolatiematerialen.

Wilt u een KOMO-certificaat- of KOMO-attest op basis van de BRL 2114?

Wilt u zich onderscheiden met een KOMO-procescertificaat of -attest op basis van de BRL 2114-serie, neem dan contact op met Astrid Michelson van SKG-IKOB via a.michelson@skgikob.nl of via het algemene telefoonnummer van SKG-IKOB (088-2440100).

Kijk eens hoe een KOMO-BRL tot stand komt in deze infographic of hoe een KOMO-certificeringsproces in zijn werk gaat in deze infographic.

 

Menu sluiten
KOMO