KOMO tekent Bestuursakkoord digiGO

17-10-2024

Tijdens de digiGO D-Day op 16 oktober, zette Ton Jans namens KOMO een handtekening onder het Bestuursakkoord Digitale Gebouwde Omgeving 2027. Niet alleen KOMO ondertekende het bestuursakkoord, 38 andere toonaangevende partijen uit de hele bouwketen deden dat. Hiermee verbinden zij zich aan de afspraak om, met elkaar en uniform, data te gaan uitwisselen in belangrijke processen. Bij processen als ontwerpen, vergunnen, bouwen en beheren van de gebouwde omgeving.

Feitelijk betekent het dat deze partijen in de periode 2025 tot en met 2027 samenwerken aan meer dan 20 maatregelen en concrete digitaliseringsprojecten. Hiermee zetten zij een belangrijke stap in digitale samenwerking om zo duurzamer, sneller en efficiënter bouwen mogelijk te maken. Bij de uitvoering van dit bestuursakkoord staan het gebruik van eenduidige standaarden en veilig en betrouwbaar data delen via het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) centraal .

KOMO heeft schat aan kwaliteitsdata

KOMO beschikt over een schat aan relevante kwaliteitsdata van KOMO-BRL’en en -certificaten. “Onze intenties zijn om deze zoveel mogelijk beschikbaar te stellen aan de markt”, zegt Ton Jans, bestuurder van KOMO. “We hebben hiertoe onder andere de Wkb-prestatieladder ontwikkeld. Het is dus niet meer dan logisch dat KOMO zich aansluit bij het bestuursakkoord.”

Beleidsmaatregelen

digiGO heeft het Bestuursakkoord vertaald in 21 beleidsmaatregelen. Hiermee kunnen de marktpartijen direct aan de slag om doelen te bereiken. De initiatieven worden vastgelegd in zogenaamde digiDeals: implementatieprojecten met duidelijke stappen, rollen en financiering die de invoering van beleidsmaatregelen tastbaar maken. KOMO is actief betrokken bij twee beleidsmaatregelen, beleidsmaatregel 4 en 11. Daarnaast zijn we in verregaand overleg met Techniek Nederland en InstallQ om te komen tot een formele digiDeal. Het is de opzet om hierbij nog meer partijen te betrekken.

Beleidsmaatregel 4
‘Digitaal beschikbaar stellen van kwaliteitsregelingen en kwalificaties van vakpersoneel en vakbedrijven via DSGO-datadienst.’
Naast KOMO zijn diverse andere partijen betrokken bij deze beleidsmaatregel, zoals Techniek NL, Bouwend Nederland, Centraal Register Techniek en NVTB.

Beleidsmaatregel 11
‘Digitaal uitwisselen technische producteigenschappen met ETIM via DSGO-datadiensten.’
KOMO werkt hierin o.a. samen met Hibin, VMRG, Bouwend Nederland en Ketenstandaard.

Wordt vervolgd!

Lees hier het persbericht van digiGO.

 

Menu sluiten
KOMO